bojkotta farliga paraffinljus


Nu när höstens klara kyla börjar krypa sig inpå och omfamna oss, så vill man gärna tända mer ljus för att värmas upp. Det som är viktigt är att bojkotta de billiga paraffinljus och använda sig av svanenmärkta ljus av stearin/bivax eller soja istället – både för hemmet och festen. Det finns även en hel del ekologiska ljus att köpa också för den mest ekomedvetna.

Visste du att paraffin är en fossil oljeprodukt? Vid förbränning bildas koldioxid som påverkar klimatet. I Sverige så eldar vi på billiga paraffinljus som motsvarar koldioxidutsläppen från 15 000 bilar. Det är även farligt för människan att andas in. Studier visar att paraffinljus avger cancerframkallande ämnen vid förbränning vilket påverkar både barn och vuxna i hemmet.

Viktigt är också att soppsortera koppen [metallförpackningar i soppsorteringen] som kommer med värmeljuset. Vi använder ca 300 miljoner värmeljus per år i Sverige. Om vi lämnar värmeljuskopparna av aluminium till återvinning så kan 95 procent av energin och 100 procent av metallen sparas. Återvinning av alla värmeljusbehållare motsvarar utsläpp av tusen ton koldioxid. Och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst.

…och vem älskar inte doften av riktiga stearinljus?

Annonser

2 thoughts on “bojkotta farliga paraffinljus

  1. Det känns ju så mycket bättre att bränna stearin som kommer från djurspäck…
    Då bidrar man ännu mer till en marknad som förslavar djur, och det om något är dåligt för miljön.

    • Ja, men det finns ju andra alternativ än stearin som sojavax och bivax (bivax är kanske inte idealet om man är vegan). Sedan finns det ju faktiskt stearin baserat på vegetabilisk grund. Det är möjligt att det är som att välja mellan pest och kolera – men när man ändå slaktar djur så känns ju det bra att de tar vara på mer och inte bara köttet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s